Sultandağı ismi nereden gelir?
Bölge antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuştur ancak eskiden İshaklı olarak bilinen şu anki kasaba Selçuklu prensi İshak Bey tarafından kurulmuş ve onun adını almıştır. Sultandağı adı Selçuklu Sultanı’nın Bizanslılarla savaşırken orduları için kale olarak kullanmasından gelmektedir. Bölge antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuştur ancak eskiden İshaklı olarak bilinen şu anki kasaba Selçuklu hükümdarı İshak Bey tarafından kurulmuş ve onun adını almıştır. Sultandağı adı Selçuklu Sultanları’nın Bizanslılarla savaşırken orduları için kale olarak hizmet etmesinden gelmektedir.
Afyonda hangi Türk boyundan?
Afyonkarahisar asıl önemini “Selçuklu” döneminde kazanmıştır. 1147-1157 yılları arasında Sultan Mesud I’in emriyle Türk kabilesi Karaşarlar, “Karahisar” olarak bilinen kalenin eteklerine yerleştirilmiştir.
Kayserililer hangi Türk boyundan?
Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.
Şuhut hangi Türk boyundandır?
Şuhut halkı Ak Hunlar’ın KHALAÇ=HALAÇ boyuna mensuptur.
Afyonda hangi beylikler vardı?
Sahib Ataoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Afyonkarahisar ve çevresinde kurulmuştur. O dönemin Anadolu beyliklerinden biridir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin veziri Sahib Ata Fahreddin Ali’nin oğulları tarafından kurulan beylik, 1275-1341 yılları arasında varlığını sürdürmüştür.
Sultandağı neyi meşhur?
Sultan Dağları’nın etekleri alüvyonlu topraklarla kaplı olduğundan, dağın eteklerinde yerleşim alanları ve tarım alanları bulunmaktadır. Dünyaca ünlü Napolyon kirazı ve diğer birçok kiraz çeşidi bu dağın eteklerinde yetişmektedir.
Afyon soyu nereden gelir?
2. yüzyıldan günümüze kadar halkın geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinden elde edilen suyu ifade eden OPIUM kelimesinin Afion olarak telaffuz edilmesinden dolayı Afyon ismi verilmiştir. Zamanla ikisi birleşmiş ve şehrimizin ismi Afyonkarahisar olmuştur.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.
Afyon yörükleri hangi boydan?
Harbendelu veya Harmandalı Yörükleri, Oğuz Türklerinin Avşar boyunun Şamlu koluna mensup bir boydur.
Salur boyu Alevi mi?
Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.
Igdir hangi Türk boyundan?
Iğdır ismi; 24 Oğuz boyunun 21.’si sayılan ve İç Oğuzların Üç-Ok koluna mensup olan Oğuz Han’ın altı oğlundan biri olan Cengiz ALP’nin en büyük oğlu olan “Iğdır Bey”den gelmektedir. Bu boyun ilk reisi Iğdır Bey’dir. Iğdır kelimesi “iyi, büyük, uzun boylu, yiğit başkan ve kahraman” anlamına gelir.
Sivas hangi Türk boyundan?
Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.
Afyon Dinar hangi boydan?
Osmanlı döneminde adı Geyikler (Yüregir veya Salur kabilesinin Geyikler topluluğundan adını almıştır) olan Dinar, Orta Asya’dan gelip buraya yerleşen Kitiş Bey’in oğlunun adı olan Dinar Bey’den gelmektedir. Oğuz kabilesinde görev yapan bazı aşiret mensupları ve teğmenler yaptıkları işlere göre isimlendirilmiştir.
Afyon Bayat hangi boydan?
Afyonkarahisar-Ankara karayolu üzerinde, şehir merkezine 46 km uzaklıkta bulunan Bayat, 1987 yılında ilçe olmuştur. Bayat ilçesi, 1147 yılında Oğuz Türklerinin Bayat boyu tarafından Bayat Çayı kenarındaki bugünkü yerinde kurulmuştur.
Afyon Şuhut Alevi mi?
Afyonkarahisar ve çevresinde Alevi-Bektaşi inancının tarihi süreçte kurumsallaşıp yerleştiği bir diğer bölge ise Şuhut’tur. Yazılı kaynaklara göre inanç, Alevi-Bektaşi inancına hizmet eden Şuhut’ta yoğunlaşmıştır; Baba Tekkesi ve Kürt Baba Tekkesi.
Sultan Dağları nasıl oluşmuştur?
Kambriyen ve Karbonifer dönemlerinde alçak kayalardan oluşmuştur. Kambriyen döneminde kıtalar kuzeye doğru hareket ettiğinden, bugünkü kıtaların genel görünümü Kambriyen döneminin sonlarına doğru oluşmuştur. Sultan Dağları’nın batı etekleri Beyşehir Gölü’nün kaynak alanıdır.
Dinar hangi Türk boyundandır?
Osmanlı döneminde adı Geyikler (Yüregir veya Salur kabilesinin Geyikler topluluğundan adını almıştır) olan Dinar, Orta Asya’dan gelip buraya yerleşen Kitiş Bey’in oğlunun adı olan Dinar Bey’den gelmektedir. Oğuz kabilesinde görev yapan bazı aşiret mensupları ve teğmenler yaptıkları işlere göre isimlendirilmiştir.
Sultandağı’nın kaç köyü var?
Nüfus. İlçe; 2 belde, 11 köy ve 18 mahalleden oluşmaktadır.
Afyon hangi ilden ayrıldı?
Afyonkarahisar 1917 yılına kadar Bursa’ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru ise bağımsız bir vilayet olmuştur.