İçeriğe geç

Afyon Adı Ne Zaman Değişti

Afyonkarahisar’ın eski ismi nedir?

Osmanlı arşivlerinde ilin adı “Karahisar-ı Sahip” olarak da geçmekte olup, Afyonkarahisar adının bu dönemde mahalli olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “Afyonkarahisar” olarak bilinmekte olup, Atatürk konuşmasında 34 ayrı yerde Afyonkarahisar adını kullanmıştır.

Afyon neden Afyonkarahisar oldu?

2. yüzyıldan günümüze kadar halkın geçim kaynağı olarak yetiştirilen haşhaş bitkisinden elde edilen suyu ifade eden OPIUM kelimesinin Afion olarak telaffuz edilmesinden dolayı Afyon ismi verilmiştir. Zamanla ikisi birleşmiş ve şehrimizin ismi Afyonkarahisar olmuştur.

Atatürk Afyon’a ne zaman geldi?

Yıl dönümü dolayısıyla basılan madeni paralarda, 26 Ağustos 1922’de Kocatepe’de Mustafa Kemal Atatürk’ün silueti yer alıyor. Yedek Subay Etem Tem, elinde kamerasıyla, Afyonkarahisar ve Sinanpaşa ovalarına bakan kayalık Kocatepe’de, taarruzun yönetilip kontrol edildiği yerde bulunuyordu.

Afyon il olmadan önce nereye bağlıydı?

Anadolu Beylerbeyiliğine bağlı sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimat’tan sonra Hüdavendigar Beylerbeyiliği kurulunca Afyonkarahisar beş sancakla birlikte bu merkeze bağlandı. 1917’de Bursa’ya bağlı bir beylik olan Afyonkarahisar o gün bağımsız bir beyliğe dönüştürüldü.

Afyonun adı ne zaman değişti?

Afyon ilinin ismi 2005 yılında Afyonkarahisar olarak değiştirilmiştir.

Afyonda hangi Türk boyundan?

Afyonkarahisar asıl önemini “Selçuklu” döneminde kazanmıştır. 1147-1157 yılları arasında Sultan Mesud I’in emriyle Türk kabilesi Karaşarlar, “Karahisar” olarak bilinen kalenin eteklerine yerleştirilmiştir.

Yunan Afyonda kaç sene kaldı?

Çok kısa süren ilk işgalin ardından Afyonkarahisar, 13 Temmuz 1921’de ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl, bir ay, 25 gün Yunan işgali altında kaldı.

Afyonun sembolü nedir?

Afyon denince akla ilk gelen Kaymak’tır ama en az Kaymak kadar meşhur olan sembol Anıtpark’taki Büyük Utku (Zafer) Anıtı’dır. 6 Kasım 1937’de Afyonkarahisar’ı ziyaretinde anıtı inceleyen Mustafa Kemal Atatürk anıt için “Büyük zaferi en iyi anlatan anıt” demiştir.

Afyonu kim buldu?

I. HE. 34. yüzyılda, Aşağı Mezopotamya’nın Dicle-Fırat nehir sistemlerinde afyon haşhaşı yetiştirildi. Dünyanın ilk medeniyetini kuran ve tarımı geliştiren Sümerler, haşhaş için “zevk bitkisi” anlamına gelen hul ve gil ideogamlarını kullandılar (Köknel, 1976).

Atatürk hangi illere gitmedi?

Atatürk’ün gidemediği iller de vardı: Beyazıt (Ağrı), Aksaray, Çorum, Ardahan, Artvin, Siirt, Bingöl, Hakkari, Urfa, Mardin, Muş, Van, Bingöl ve Bitlis’in yanı sıra o dönemde Bartın, Karaman ilçeleri veya daha sonra kurulanlar: Kilis, Gümüşhane, Bayburt, Iğdır, Batman, Karabük, Nevşehir, Kırıkkale ve Şırnak.

26 Ağustos 1922’de ne oldu?

Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan 26 Ağustos 1922 günü, Başkomutan Mustafa Kemal, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa saat 03.00’te ordugâhtan Kocatepe’ye çıkmış ve saat 05.00’te top atışlarıyla Büyük Taarruz başlamıştı.

Afyon ne zaman işgal edildi?

Afyonkarahisar’ın Yunanlılar tarafından ilk işgali 28 Mart 1921’de gerçekleşti. On gün süren işgalin sonunda Yunanlılar 7 Nisan’da şehri boşalttılar.

Afyonlular en çok nerede yaşıyor?

Afyon’da nüfus kaydı yapılan diğer illerde ikamet eden kişi sayılarına ilişkin durum; Afyon’un en fazla nüfusa sahip olduğu iller şöyle: Afyonkarahisar 645.764, İzmir 92.810, Eskişehir 61.121, İstanbul 60.634, Denizli 58.003, Antalya 40.401, Ankara 28.782, Isparta 16.832, Kocaeli 16.617. Aydın 13.978, Bursa 13.289…

Afyon’da neyi meşhur?

Afyonkarahisar, Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken başlıca lezzetler şüphesiz sosis, kaymak ve lokumdur.

Afyon kalesini kim yaptı?

Yüksek tepedeki kasaba olan Afyon Kalesi’nin tarihi M.Ö.’ye kadar uzanmaktadır. Hitit Kralı II. Mürsil tarafından Arzava Krallığı’na düzenlenen bir sefer sırasında 1340’larda inşa edilen kalenin adı “yüksek tepedeki kasaba” anlamına gelen Hopanuva’dır.

Afyon’u kim fethetti?

Bilindiği kadarıyla başlangıçta Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar bölgesi daha sonra Frig ve Lidya egemenliğine girmiştir. Büyük İskender’in fethettiği Afyonkarahisar, daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir.

Afyon ne demek tarih?

Afyonkarahisar ismindeki “afyon” kelimesi, ilaç yapımında kullanılan haşhaş bitkisinin suyu için kullanılan Latince “opium” kelimesinin yazılışı ve telaffuzudur ve zamanla değişmiştir. “Afyon” kelimesi “afium”, “afiom”, “afion” kelimelerinden sonra “opium” olmuştur.

Afyon ne zaman ıl oldu?

Osmanlı Devleti’nin son idari yapılanmasında Karahisâr-ı Sâhip Sancağı yer alırken, 1924’te Cumhuriyet’ten sonra oluşturulan yeni idari yapılanmayla Afyonkarahisar adını alan il, 5 kaza, 12 bucak ve 482 köyden oluşmaktaydı (DAŞDEMİR ve UYAN, 2001: 211).

Hapanuva nedir?

Afyonkarahisar Kalesi, 226 metre yükseklikte volkanik kaya üzerine kurulmuş olup milattan önceye tarihlenmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir